Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

Ученици из Рековца сада прерађују производе из задруге – добили и сушару

Ученици из Рековца сада прерађују производе из задруге – добили и сушару

Ученици из Рековца сада прерађују производе из задруге – добили и сушару

Пољопривредно ветеринарска школа са домом ученика у Рековцу има 196 ђака и једну од већих школских економија која се простире на 57 хектара. Школа је пре три године формирала и ученичку задругу, а сваке нове сезоне на економији се поред стандарде пољопривредне, воћарске и сточарске производње укључују и нови засади, попут парцела са лековитим биљима или сушаре која је почела са радом па тако ученици и на овај начин прерађују производе из задруге.

Пољопривредно ветеринарска школа са домом ученика у Рековцу једна је од првих школа која је покренула ученичку задругу. Пре три године настала је задруга ,”Плодови Левча’’ а од ове сезоне школска економија богатија је за сушару коју је министарство просвете на конкурсу одобрило ученичкој задрузи.

“Имамо идеју, као што су у Словенији урадили у Новом Месту, где смо били и обишли школу, да направимо кућу Левчана. Школа ће ту да продаје своје производе, директно у кући Левчана и она ће највероватније да буде или у Београду или у Крагујевцу. Морамо да повећамо производњу а једна идеја нам је да имамо и млекомат, намеравамо да га купимо и тако ће и сами ученици моћи да доносе млеко, а ми грађани ћемо моћи да купимо млеко у задрузи, природно млеко. Ми дневно сада имамо негде око 150 до 200 литара млека дневно”, Љубиша Стевановић- председник Задружног савеза Шумадије и Поморавља.

Стефан Ђорђевић ученик друге године за пољопривредног техничара покренуо је производњу лековитих биљака у задрузи.

“Овај засада смо летос посадили. Овде имамо жалфију, босиљак, матичњак и бели слез. Када се заврши сезона ми ћемо их осушити а онда ћемо правити чајеве за ученике у дому. Касније ћемо у јесен засадити другу туру лековитих биљака и истом процедуром ћемо правити чајеве. Идем у правцу да одржим традицију и мислим да има живота у селу. Нема државе без пољопривреде”, Стефан Ђорђевић- ученик друге године пољопривредног техничара.

Школа у Рековцу позната је и по великим фармама, а поред крава, мангулица и моравки на економији се налази и стадо пиротске оплемењене овце. Сама школа је један од највећих центара за чување генетског материјала ове расе.

“То је једно од ретких, већих стада у Србији пиротске оплемењене овце. Има још пар одгајивача овде у Левчу тако да ето ми чувамо тај ген и чувамо ту расу јер у последњих десетак година доста је људи одустало од те производње. Раса је тројне способности, за вуну, за месо, за млеко. Млечност је негде око 110, 120 литара у лактацији по овци. Моје мишљење је да треба да се што више баци акценат на домаће расе”

Пољопривредно ветеринарска школа у Рековцу потписала је уговор и са Институтом за примену науке у пољопривреди па ће стручњаци обављати и вежбе на економији, тако да је ова образовна установа постала и огледна пољопривредна школа у Централној Србији.

Извор: РТВ