Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

Одржан шести Сабор винара и виноградара Левча

Одржан шести Сабор винара и виноградара Левча

Одржан шести Сабор винара и виноградара Левча

У конкуренцији 80 такмичара аматера и 113 узорака белог, розе и црвеног вина, стручни жири шестог Сабора винара и виноградара, који је јуче органозивала Пољопривредно-ветеринарска школа у Рековцу, оценио је да је најбоље бело вино произвео Милован Веселиновић из Лепојевића. Друго место освојио је Радиша Степановић из Лепојевића, а треће Милашин Јовичић из Секурича. Милован Веселиновић победио је и у категорији розе вина, други је Душан Милетић из Опарића, а трећи Срећко Марковић из Драгова. У категорији црвених вина прво место припало је Милету Влаисављевићу из Велике Крушевице, друго  Бојану Милосављевићу из Рековца, а треће Дарку Срнићу из Лепојевића.

– На иницијативу школе и првог доктора који је изашао из наших клупа, Стојана Јевтића, али и Банета Анђелића, Сабор винара и виноградара почео је пре осам година.  Жао ми је што ове године, због лоше епидемиолошка ситуације, нисмо остварили замисао да сабор буде дводневни, да се укључе професионални произвођачи вина и да сабору дамо саветодавни карактер. Али, мислим да је он сваке године на вишем нивоу – оценио је директор Пољопривредне школе у Рековцу Љубиша Стевановић и додао да је циљ ове манифестације очување традиције Левча, познатог по узгајању винограда, по производњи квалитетних вина различитих сорти и чувеној гостопримљивости домаћина.

– У хетереогеној пољопривредној производњи виноградарство и производња вина последњих неколико година издвајају се као најпрепознатљивији облик делатности. Томе сведочи велики преко 400 хектара нових засада под виновом лозом, а охрабрује тенденција повећања површина. Основано је и неколико нових, младих винарија, које успешно представљају левачко виногорје. Иако је наша општина недовољно развијена, издјава одређена средства за субвенционисање пољопривредне производње, као и набавку квалитетног садног материјала – додао је помоћник председника општине Владимир Степановић.

Фото З. Глигоријевић

            ВЕСЕЛИНОВИЋИ

            Породица Веселиновић, која сваке године побеђује у некој од такмичарских категорија, производњом вина се бави више од једног века.

– Година је била изузетно добра за производњу грожђа, које узгајамо на 4 хектара. Захваљујући томе, добили смо и квалитетно вино. Ја сам на 2 хектара мојих дедова и прадедова додао нове сорте грожђа, а технологију производње вина нисмо мењали – рекао је за „Новости“ Миловaн Веселиновић, у чије је име награде преузео његов син Борис Веселиновић (15), који похађа Прву крагујевачку гимназију, али помаже у производњи вина.