Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

ХУМАНИ ГЕСТ: Наша школа донирала 1300 кг кромпира Црвеном крсту у Крагујевцу

ХУМАНИ ГЕСТ: Наша школа донирала 1300 кг кромпира Црвеном крсту у Крагујевцу

ХУМАНИ ГЕСТ: Наша школа донирала 1300 кг кромпира Црвеном крсту у Крагујевцу

Пољопривредно ветеринарска школа са домом ученика у Рековцу донирала је 1.300 килограма кромпира Црвеном крсту у Крагујевцу. Кромпир је стигао са школске економије на којој ученици вредно раде након преподневне наставе, а све производе користе и ђаци који живе у дому ове средње школе.

Свих 195 ученика Пољопривредно ветеринарске школе у Рековцу учествује у раду на великој школској економији где производе намирнице потребне како за сам дом у оквиру њихове школе тако и за тржиште. Поред тога запослени и ђаци део хране донирају и у хуманитарне сврхе.кромпирИзвор: РТВ (Ана Ребић)

“Увек Пољопривредно ветеринарска школа са домом ученика у Рековцу сарађује са Црвеним крстом, како у Рековцу тако и у околини. Два пута годишње правимо и акцију добровољног давања крви, а ово је само наставак наше сарадње са Црвеним крстом. У Рековцу нису могли да прихвате оволику количину кромпира коју дарују ученици, односно наша ученичка задруга. То је преко 1.300 килограма кромпира и то нам је испало вишак у нашој производњи, оставили смо три и по хиљаде килограма за наше потребе, за дом ученика, а нешто смо продали”, објашњава Љубиша Стевановић, директор Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика у Рековцу.

“Овај кромпир је посебан, прављен је и сађен, окопаван, у време када ученици имају слободно време и могу само да замислим како су се они дружили, како су радили, гледали како ниче, како су га припремали и ево спаковали у џакове који ће обрадовати људе којима то много значи, а ми смо иначе народ који воли кромпир и умемо све да правимо од кромпира. Ја сам срећна у име оних који ће добити тај кромпир”, каже Невенка Богдановић, директорка Црвеног крста Крагујевац.

На ову донацију посебно су поносни ученици без којих не би ни постојала школска економија на којој се производи све од ратарских култура, преко воћа и поврћа до млека.

“Рад на школској економији је изузетно занимљив јер све радимо тимски и сви радимо једнако, садимо, беремо и све што је потребно. Добро је што све то иде за потребе дома, тржиште као и сада у добротворне сврхе”, сматра Кристина Стоиловић, ученица четврте године ветерине.

“Уз обавезе које иду уз ветерину ми учествујемо и помажемо пољопривредницима да саде, да копају и да беру и све послове обављамо. Леп је осећај то што донирамо и ја мислим да то тако треба да свако ко нема добије донацију”, додаје Јован Пауновић, ученик четврте године ветерине.

Црвени крст у Крагујевцу има око 870 корисника. Кромпир ће добити око 350 породица док ће остатак отићи на припрему хране у Народној кухињи која спрема оброке за најугроженије 6 дана у недељи.