Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

Одржан 8. Сабор левачких виноградара и винара

Одржан 8. Сабор левачких виноградара и винара

Одржан 8. Сабор левачких виноградара и винара

Први награду у категорији белих вина на осмом Сабору винара и виноградара у Рековцу освојио је Лазар Степановић из Лепојевића, најбоље розе вино имао Никола Томић из Риљца, док је прво место у категорији црвених вина освојио Душан Милетић из Опарића.

У Пољопривредно-ветеринарској школи у Рековцу одржан је још један Сабор виноградара и винара на којем је уобичајено велики број излагача представио своје производе. Каберне Фран и Совињон као и Марселан, само су неке од сорти вина које су представљене посетиоцима. На овој манифестацији традиционално учествује велики број винарија, а међу њима су винарија Агатија и Левач који су дугогодишњи излагачи.

Око стотину узорака вина, белих, црвених и розе нашли су се на овом Сабору, а највећи део излагача био је са територије општине Рековац, али и из Трстеника и Јагодине. Након уводне речи организатора Љубише Стевановића у Амфитеатру пољопривредно-ветеринарске школе у Рековцу, одржано је предавање на тему виноградарства и винарства, подељени су сертификати ученицима и наставницима за пројекат Еразмус, а касније је програм употпуњем и културно-уметничким програмом у којем су учествовали ученици ове школе.

Поред награда и дружења, циљ ове манифестације је пре свега промоција винарија из Левча и околине, као и подстицај млађих генерација да наставе производњу вина по којој је овај крај познат.

Према предању левачка вина конзумирали су римски цареви и средњевековна српска властела.