Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

ПРИЈАТЕЉСТВО: Били смо гости на Дану пољопривредне школе у Лешку на Косову и Метохији

ПРИЈАТЕЉСТВО: Били смо гости на Дану пољопривредне школе у Лешку на Косову и Метохији

ПРИЈАТЕЉСТВО: Били смо гости на Дану пољопривредне школе у Лешку на Косову и Метохији

Представници Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика из Рековца били су гости на овогодишњем Дану Пољопривредне школе са домом ученика у Лешку (Лепосавић) на Косову и Метохији.

Професорка српског језика и књижевности Радојка Бјеливук и управник дома ученика Сима Симић били су на свечаном пријему у школи, а после и на ручку који је организовала школа у Лешку. Наши професори су понели лепе емоције са овогодишње прославе дана школе, па се радујемо новој сарадњи двеју школа у блиској будућности.

О школи у Лешку

НАЈСТАРИЈУ ШКОЛУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ СТРУКЕ НА КИМ, КОЈУ ЈЕ ОСНОВАО СЕСТИЋ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ МИЛЕНКО ПЕУРАЧА 1946-ТЕ ГОДИНЕ У ПРИШТИНИ.

ШКОЛА СЕ НОРМАЛНО РАЗВИЈАЛА И РАДИЛА У ПРИШТИНИ СВЕ ДО 1999-ТЕ ГОДИНЕ. ПОСЕДОВАЛА ЈЕ СВОЈИ ШКОЛСКУ ЗГРАДУ, УЧЕНИЧКИ ДОМ, ШКОЛСКУ ЕКОНОМИЈУ СА ОГЛЕДНИМ СТАДИМА И ЛАБОРАТОРИЈАМА, ПОЉОПРИВРЕДНОМ МЕХАНИЗАЦИЈОМ, 50 ХЕКТАРА ОБРАДИВОГ ЗЕМЉИШТА ЗА ПОТРЕБЕ ШКОЛСКЕ ЕКОНОМИЈЕ И УЧЕНИЧКЕ ПРАКСЕ.

ПОСЛЕ БОМБАРОВАЊА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ШКОЛА ЈЕ ПОД ПРИТИСКОМ ИСЕЉАВАЊА И ЗАУЗИМАЊА СРПСКИХ ИНСТИТУЦИЈА ИСТЕРАНА ИЗ ПРИШТИНЕ И ПРОТЕРАНА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ.

МИ СМО ПРВО УТОЧИШТЕ У ЗБЕГУ, НАШЛИ У АЛЕКСАНДРОВЦУ, ГДЕ СМО СЕ СМЕСТИЛИ У ПОДЕЉЕНИМ ПРОСТОРИЈАМА СА ПОСТОЈЕЋОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ШКОЛОМ.

ШКОЛА ЈЕ РАДИЛА И ЕГЗИТИРАЛА У ИЗБЕГЛИШТВУ СКОРО ДВЕ ГОДИНЕ, ПОСЛЕ ЧЕГА СЕ ПОНОВО ВРАЋА НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ У МЕСТО ЛЕШАК НА КРАЈЊЕМ СЕВЕРУ КИМ.

ПРВИМ ДОЛАСКОМ У ЛЕШАК, ШКОЛА ЈЕ СМЕШТЕНА У ПОДРУМСКИМ ПРОСТОРИЈАМА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ СТАНА БАЧАНИН ГДЕ СЕ У ОГРАНИЧЕНИМ УСЛОВИМА ОДВИЈАЛА НАСТАВА СВЕ ДО 2016-ТЕ ГОДИНЕ КАДА СЕ ПРЕЛАЗИ У ПОЛУДОВРШЕНУ НОВУ ЗГРАДУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ.

ОД ЈУНА 2016-ТЕ ГОДИНЕ У НОВИМ СВОЈИМ ПРОСТОРИЈАМА ПОЉОТИВРЕДНА ШКОЛА ИЗ ПРИШТИНЕ У ЛЕШАКУ СВОЈ ИЗБЕГЛИЧКИ СТАТУС РЕШАВА И КРЕЋЕ КА ДАЉЕМ РАЗВОЈУ И ЕДУКАЦИЈИ КАДРОВА СРЕДЊЕГ НИВОА ОБРАЗОВАЊА ЗА ПОТРЕБЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ТЕХНИКЕ, ВЕТЕРИНЕ, ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ. ШКОЛА У ОДНОСУ НА ОНО ШТА ЈЕ ИМАЛА У ПРИШТИНИ САДА ИМА 10-ТИ ДЕО АЛИ СТРУЧНИМ КАДРОМ И ПРАВИЛНИМ РАЗВОЈНИМ ПЛАНОМ РАДИ СЕ НА УНАПРЕДЈЕЊУ КАПАЦИТЕТА И СТУЧНОМ УСАВРШАВАЊУ ЗА ПРЕДСТОЈЕЋЕ ДОБА.