Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

Кувар

Од школске 2021/2022. године нови смер у нашој школи – кувар! Овај смер ученицима нуди стицање знања и вештине у области куварства. Занимање кувара је веома тражен и један од плаћенијих послова у данашње време, како код нас тако и у иностранству. Научићеш све неопходне вештине и стећи широко образовање потребно за успешну каријеру у угоститељству. Такође, постоји могућност доквалификације за четворогодишњи смер – кулинарски техничар.

Кувар се бави припремом свих врста топлих и хладних јела у угоститељским објектима, обраћајући притом пажњу да јела осим што морају бити јако укусна, морају бити и лепо декорисана.

Кувари су ти који састављају јеловнике, поручују намирнице, одређују начин припремања хране (кување, пецење, пржење), преузимају намирнице, складиште је и чувају од кварења. Зависно од величине кухиње и објекта у којем раде, могу бити распоређени по задацима. Задатак шефа кухиње је да организује рад кувара и да их надгледа.

Кувари у већим објектима имају помоћнике који им припремају намирнице и неопходно је да су уз њих, јер гости морају бити брзо услужени без обзира на обим посла који имају. Такође кувар мора да води рачуна о хигијени простора у којем се припрема храна и чистоћи судова.