Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

ПОЗИВ НА ТАКМИЧАРСКУ ИЗЛОЖБУ ПРОИЗВОДА ОД МАЛИНЕ

ПОЗИВ НА ТАКМИЧАРСКУ ИЗЛОЖБУ ПРОИЗВОДА ОД МАЛИНЕ

ПОЗИВ НА ТАКМИЧАРСКУ ИЗЛОЖБУ ПРОИЗВОДА ОД МАЛИНЕ

Институт за примену науке у пољопривреди из Београда у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду, Пољопривредним факултетом Универзитета у Новом Саду, Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду, Технолошким факултетом у Лесковцу Универзитета у Нишу, Институтом за воћарство у Чачку, Научним институтом за прехрамбене технологије (ФИНС) и Факултетом за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, организује:

Изложбу производа од малине са додатом вредношћу који ће бити оцењени према квалитету и иновативности

Циљ ове такмичарске изложбе је промоција и изградња српског бренда традиционалних и иновативних производа од малине са додатом вредношћу и препознатљивости домаћих произвођача и производа.

Изложба ће се одржати 15. јула 2023. године на променади у Врњачкој Бањи.

Позивамо пољопривредна газдинства, задруге и удружења пољопривредних произвођача, фирме, поједнице и групе ученика / студената, наставника, истраживача из пољопривредно-прехрамбених школа и факултета да пријаве своје производе.

Пријава за такмичење, селекција и оцена производа и награде

Пријава за учествовање на такмичењу траје од 8. јуна до 5. јула 2023. године и врши се електронским путем, преко линка.

Пријава подразумева достављање произвођачке спецификације која садржи:

1) назив производа, као и трговачко име, ако га производ има;

2) кратак опис технолошког поступка производње;

3) податке о врсти и количини састојака који се употребљавају у производњи и преради;

4) основне услове квалитета и извештај о извршеном испитивању квалитета (уколико га производ има);

5) податке из декларације у складу са правилником и прописом којим се уређује декларисање, означавање и рекламирање хране;

Уз пријаву је потребно доставити и фотографију упакованог производа.

Комисија за оцену прозвода ће обавити селекцију производа који ће ући у даље такмичење и бити изложени на штандовима на променади у Врњачкој Бањи.

Критеријуми за оцену производа су сензорне карактеристике, иновативност производа и паковање.

Избор најбољег производа ће се вршити у више категорија, које су дефинисане Правилником о квалитету производа од воћа и поврћа (“Сл. гласник РС”, бр. 128/2020 и 130/2021), Правилником о квалитету воћних џемова, желеа, мармеладе, пекмеза и заслађеног кестен пиреа (“Сл. гласник РС” бр. 101/2015) и Правилником о воћним соковима и одређеним сродним производима намењеним за људску употребу (“Сл. гласник РС” бр. 103/2018) (на пример: воћни џем од малине, желе од малине, мармелада, воћни сок од малине, сок од малине, замрзнута малина, пастеризована малина, пастеризована каша од малине, сируп од малине, компот, слатко, кандирано воће, сушено воће, мешани производи од воћа и поврћа) али и за потпуно нове категорије производа које наведени правилници не обухватају. Осим производа од малине, учесници могу донети и свежу малину, која ће такође бити предмет оцене.

Осим победника по категоријама, биће проглашен и апсолутни победник такмичарске изложбе производа од малине.

За победнике такмичења биће обезбеђене адекватне награде.

За све додатне информације можете се обратити Институту за примену науке у пољопривреди, на имејл  mmaslovaric@ipn.bg.ac.rssutvic@ipn.bg.ac.rsscolic@ipn.bg.ac.rs или на телефон 011/2751-622.