Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

Одржан 7. Сабор левачких виноградара и винара

Одржан 7. Сабор левачких виноградара и винара

Одржан 7. Сабор левачких виноградара и винара

У просторијама Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика у Рековцу, одржан је седми Сабор левачких виноградара и винара. На Сабору је своја вина изложило више од педесет излагача из Левча и околине са укупно деведесет и осам сорти белих, розе и црвених вина.

Присутне госте, излагаче и представнике министарства за недовољно развијене општине је на почетку Сабора поздравио директор школе проф. Љубиша Стевановић.

-Прошло је девет година од идеје за ову манифестацију коју успешно по седми пут организује наша школа. Надам се да ова иницијатива има видне резултате у побољшању производње и прераде грожђа као и квалитета вина у Левчу. Тако ће се и у другим гранама пољопривреде побољшати производња у Левчу (сточарству, ратарству, воћарству) и то захваљујући великој сарадњи са Институтом за примену науке у пољопривреди. Овај институт је препознао нашу школу као право место за огледно домаћинство – изјавио је Стевановић.

Винарима и виноградарима се обратила и Јелена Трифуновић, шеф кабинета Министра за развој недовољно развијених општина, која није крила задовољство што је у Левчу на Сабору посвећеном вину.

-Позив од директора Љубише нисмо могли да одбијемо. Од стране министра, чији је ресор и општина Рековац која припада четвртој категорији изразито неразвијених општина, преноси м поздраве и школском одбору, ученицима, родитељима, а пре свега виноградарима и винарима коју су окосница овог Сабора. Кабинет Новице Тончева ће бити пријатељ ваше школе и драго нам је да ћемо имати прилику да сарађујемо – истакла је Трифуновић.

Испред министарства пољопривреде говорила је Александра Табаковић, задужена за област воћарства и виноградарства.

Присутним гостима обратила се и Бирсена Дуљевић саветница министра за развој недовољно развијених општина.

О сарадњи Института за примену науке у пољопривреди и Пољопривредно-ветеринарске школе из Рековца говорио је др Раде Јовановића, директор Института.

У препуном амфитеатру школе доц. Дарко Јакшић из Института за примену науке у пољопривреди одржао је предавање на тему Карактеристике левачког виногорја као основа за његов развој и брендирање.

-Бројне су карактеристике левачког  виногорја и његова јединственост у односу на друга виногорја у Србији. Левач има добар квалитет грожђа, али не и довољан број винарија. Сви винари знају да ако грожђе долази из Левча, да је доброг квалитета. Климатски, земљишни и топографски услови дају добар квалитет грожђа у левачком крају. Оно по чему је Левач препознатљив је да рековачка општина здрава средина. Због тога Левач има предуслов за органску производњу – рекао је Јакшић саветујући виноградаре да више испитују земљиште.

Стручном жирију, који је оцењивао више од осамдесет вина, није било лако да одабере најбоље произвођаче.

Према њиховој оцени, најбоље вино у категорији белих вина произвео је Милашин Јовичић из Секурича, победник у категорији розе вина је Дејан Јеремић из Лепојевића, док је најбоље црвено вино произвео Никола Томић из Риљца.