Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

Учешће на Кампу “Пожаревац 2023”

Учешће на Кампу “Пожаревац 2023”

Учешће на Кампу “Пожаревац 2023”

Камп ” Пожаревац 2023” трајао је 8 дана, од 7. до 15. јула 2023. године. Ово је био најмасовнији камп до сада са највећим бројем учесника, укупно 146 деце и њихових пратилаца из 10 европских земаља: Шпанија, Француска, Италија, Норвешка, Данска, Румунија, Словенија, Хрватска, Република Српска и Србија.

Уз образовне, уметничке и спортске интерактивне радионице, програм је обухватао и обилазак културних и историјских знаменитости града домаћина – Пожаревца као и Браничевског округа.

Креатори радионица били су професори и студенти Факултета педагошких наука из Јагодине, Педагошког факултета из Бијељине, сликари, илустратори, графички дизајнери, истакнути атлетски тренери и префесори физичког васпитања.

Сваки дан је започињао атлетском радионицом у 8 часова у којој су учествовали сви учесници кампа, како ученици тако и њихови  наставници. Остатак дана је био увек испуњен занимљивим радионицама и разноликим посетама знаменитости Пожаревца и околине.

Тако смо на пример већ другог дана посетили хиподром у Пожаревцу и том приликом чули кратку историју о Коњичком друштву ” Кнез Михаило”. Имали смо част да погледамо вишебој и волтижере.

Трећег дана смо обишли Виминацијум – археолошко налазиште у близини Старог Костолца. Римски војни логор је настао у I веку и постојао је све до VII века. Био је један од најзначајнијих логора на Дунаву а одређено време и главни град провинције Горње Мезије.

Четвртог дана смо имали пријем код градоначелника Пожаревца Саше Павловића, док су деца после подне учествовала у радионицама ФПН из Јагодине. Увече су школе учеснице пројекта ”Умрежена Србија ”’представиле своје градове и школе. Милица, Мина и Кристина су са поносом представиле нашу школу и општину Рековац.

Петог дана смо били на целодневном излету где смо посетили најпре Петровац на Млави, а потом и село Бистрицу са 9 воденица од којих је 8 и даље у функцији. Након тога смо обишли и спомен кућу Драгутина Томашевића – првог учесника Олимпијских игара Краљевине Србије а нокон тога се упутили ка манастиру Горњак. Последња дестинација петог дана је било Крупајско врело.

Шестог дана смо имали и крос наших полазника ” Кампа – Пожаревац 2023”. На кросу су деца трчала по узрастима од 2006. до 2015. годишта, а била је организована и трка наставника – водича. Тога дана смо имали и посету нашег директора Љубише Стевановића. Увече смо имали прилике да чујемо презентације Словеније, Француске, Шпаније и Италије.

Погледајте репортажу КАМП КРОС РТС-А У ПОЖАРЕВЦУ НА ЛИНКУ ИСПОД:

https://www.facebook.com/watch/?v=1015702026534719

Седми дан је био резервисан за посету знаменитости у Пожаревцу – Саборну цркву, Галерију Милене Павловић Барили и Народни музеј. Увече смо уживали у изведби 11 учесника ” Кампа 2023” који су се надметали у такмичењу ” Ја имам таленат”.

Последњег дана смо поново имали пријем код градочелника Саше Павловића а том приликом је в.д. министар просвете Ђорђе Милићевић уручио награде најбољем организатору Кроса РТС-а у дијаспори а то је ове године била  Српска допунска школа из Словеније.  Истог дана, после подне, у кампу је уприличена додела диплома учесницима Кампа ” Пожаревац 2023”.

У суботу, 15. јула спуштена је завеса на овогодишњи камп. Дружење је било интересантно, едукативно и обогаћујуће у сваком смислу и била је част бити учесник оваквог кампа.

ПИШЕ: ЈАСМИНА МИЛОВАНОВИЋ