Пољопривредно-ветеринарска школа Рековац

КАМП РЕКОВАЦ 2015, ДРУГИ ДАН

КАМП РЕКОВАЦ 2015, ДРУГИ ДАН

Данас смо били у посети левачким манастирима. Уски кривудави пут кроз густу шуму довео нас је до Манастирка, где нас је дочекала монахиња Теодора. Показала нам лепоту манастира и говорила о његовој историји. Манастирак је, иако саграђен у 15. веку, тек скоро заживео. Након ископавања, пронађјено је 11 гробова у темељима старог манастира.

IMG_9345

Око пола сата вожње даље, налази се манастир Каленић. И он је саграђен у 15. веку, за време владавине деспота Стефана. Познат је и по фрескама “Свадба у Кани” и “Свети ратници”. У његовом окружењу, током августа одржава се сабор “Прођох Левач, прођох Шумадију.20150627_070144

Уз манастир Каленић налази се школа “Душан Поповић”, која има само осам ђака. Са њима ради учитељица Каролина Павловић, све под будним оком директорке Иване Марковић. Нешто даље је матична школа, такође лепо уређена.

Већ уморни, али задовољни и духовно оснажени, долазимо до манастира Прерадовац. Посвећен је Стефану Првовенчаном, Светом Симону. Био је рушен за време Турака, И тек недавне 1997. поново је обновљен. Са зидина манастира, пуца видиковац – непрегледни виногради, пашњаци и шуме.

IMG_9353Левач је познат и по гумастом дрвету. Верује се да свако ко остети ово дрво а не прекрсти се, доживи неку несрећу, што се по предању више пута догађало.

У смирају дана, одржана је и прва образовна радионица – Квиз знања, аутора мр Гордане Степић и ученика Треће београдске гимназије Николе Тепића.

Пред спавање, све је зачињено музиком екипе Космета.

Текст: Игор Мастиловић и Давид Бошковић, учесници Кампа “Рековац