Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика

Посета Института за примену науке у пољопривреди нашој школи

Посета Института за примену науке у пољопривреди нашој школи

Посета Института за примену науке у пољопривреди нашој школи

Пољопривредно-ветеринарску школу из Рековца је данас посетио тим Института за примену науке у пољопривреди са домаћим и међународним искуством из различитих области пољопривреде и пољопривредног саветодавства, који остварују континуирану сарадњу са бројним факултетима и институтима у земљи и иностранству.

,,Изузетна ми је част да данас угостим др Радета Јовановића, директора Института за примену науке у пољопривреди, др Милана Лукића , директора Института за проучавање лековитог биља, др Милана Лукића , директора Института за проучавање лековитог биља, али и преосталих 40 доктора наука из разних области пољопривреде који су данас гости наше школе и са којима желимо да подигнемо ниво пољпривредне производње из свих области пољопривреде на школској економији, али и у самом Левчу.

– Ми смо претежно воћарско-виноградарски крај, али се људи такође баве и осталим видовима пољопривреде. Надам се да ћемо заједничким снагама дати наду српским сељацима да се од пољопривреде може живети и да ћемо на прави начин искористити овај Божји дар у виду плодног земљишта и агроеколошких услова којима располажемо, такође верујем да се применом нове технологије у пољопривреди Левач може променити на боље” – изјавио је професор Љубиша Стевановић, директор Пољопривредно-ветеринарске школе.

Желели смо да на територији Србије нађемо неко репрезентативно пољопривредно добро где би показали како треба да изгледа једно пољопривредно газдинство у Србији. Било је приче да то урадимо на територији Горњег Милановца, међутим случајно сам пре петнаестак дана упознао господина Љубишу и у њему препознао једну другу енергију, једну много већу енергију него што је просечна и определили смо се да погледамо потенцијале школске економије у Рековцу и да Институт за примену науке у пољопривреди са својим стручњацима, али и сарадњом са најеминентнијим институтима у Србији направимо једно добро и да уједно подигнемо ниво образовања, али и да вратимо веру да Србија може бити другачија. Ово што се данас догађа у погледу производње хране у свету где Европа тражи од Србије храну значи колико је пољопривреда значајна. Све оне санкције и ратови који су иза нас су показали да је српско село сачувало Србију! Желимо да из свих области покажемо како треба да изгледа једно пољопривредно газдинство и како се пољопривредом бавити на један други начин уважавајући пре свега најновије технологије. Жељу да помогне Левчу је изразио и Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи. Желимо да најсавременије технологије пренесемо овде и да ће из ове школе учити ученици, али и пољопривредни произвођачи како се бавити повртарством, винарством, сточарством, ратарством, виноградарством, како користити заштитна средства али и како производити органску храну и лековито биље – изјавио је др Раде Јовановић.

У име Института за примену науке у пољопривреди др Раде Јовановић је поклонио је Пољопривредно-ветеринарској школи дигитално метеролошку станицу која ће помоћи да резултати пољопривредне производње на школској економији буду још бољи.Ми већ имамо сарадњу са Пољопривредно-ветеринарском школом и спремни смо да ту сарадњу појачамо и подигнемо на виши ниво и у обиму и у квалитету. Искористио бих ову прилику да позовем све ученике Пољопривредно – ветеринарске школе да дођу у институт на дан или два јер организујемо занимљиве радионице за ученике тако да могу видети шта и како радимо и чиме се бавимо у Институту за крмно биље у Крушевцу, такође се надам да ће то бити додатни мотив за ученике да после завршене средње школе наставе школовање и унапређују своје знање- поручио је др Зоран Лугић , директор Института за крмно биље.Институт за проучавање лековитог биља ,,Др Јосиф Панчић“ је већ неку скромну количину семена и садног материјала лековитог биља донирао школи и надам се да ће то бити на велико задовољство професора и ученика који ће моћи да науче нешто из области лековитог биља – саопштио је др Милан Лукић , директор Институт за проучавање лековитог биља.

Од локалне самоуправе очекујемо правно – техничку помоћ како би све ово било законски одрађено, зато смо одржали састанак са председником Општине др Александром Ђорђевићем који је обећао да ће нам изаћи у сусрет јер сама школа нема неки претерано велики буџет ,а овај пројекат је заједничко добро и за школу и за за саму општину Рековац.